Nieuws

Category: Vennootschapsbelasting Author: Marijn van Acht

Selected: VennootschapsbelastingMarijn van Acht

Remove selection(s)

Afval en Vpb vanaf 2021

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om huishoudelijk afval te scheiden. De manier waarop zij dit doet mag zij zelf bepalen. Naast het scheiden van huishoudelijk afval, houden gemeenten zich ook bezig met het ontdoen van afvalstromen tegen vergoeding. Deze activiteiten leiden ertoe dat een gemeente ten aanzien hiervan vennootschapsbelastingplichtig (hierna: VPB-plichtig) is.
Lees meer

Update: vennootschapsbelasting over reclame als gemeente

Sinds 1 januari 2016 zijn gemeenten vennootschapsbelastingplichtig voor zover een onderneming wordt gedreven in fiscale zin. Veel gemeenten bieden reclame-exploitanten de mogelijkheid om reclame-uitingen aan te brengen op eigendommen van de gemeente. Commerciële partijen exploiteren de advertentieruimte, waarvoor gemeenten inkomsten ontvangen.
Lees meer

Nieuwsflits afvalactiviteiten

Gemeenten zijn sinds 1 januari 2016 vennootschapsbelastingplichtig voor zover zij een fiscale onderneming drijven. Hiervan is sprake als met een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal wordt deelgenomen aan het economisch verkeer met het oogmerk om winst te behalen.

Lees meer

Standpunten bij grondexploitaties

Er bestaan momenteel nog steeds een aantal onduidelijkheden over de toepassing van de Wet modernisering VPB-plicht overheidsondernemingen. Specifiek voor de grondexploitaties is door de Belastingdienst een pilot gedraaid met een gemeente om tot een vaststellingsovereenkomst (VSO) te komen.

Lees meer

Wob-verzoek clustering

Ons Wob-verzoek om het interne memo over clustering is toegekend door de Belastingdienst!

Lees meer

Ontwikkelingen ten aanzien van grondexploitaties

Er zijn weer nieuwe ontwikkelingen over de vennootschapsbelasting in gemeenteland. Wij gaan in op de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de grondexploitaties. Er bestaan nog altijd veel ‘open einden’ hoe met de grondexploitaties moet worden omgegaan in het kader van vpb-heffing. De actuele ontwikkelingen zijn als volgt.

Lees meer

Notitie Openingsbalans SVLO

Verleden week is de langverwachte SVLO-notitie verschenen over de fiscale openingsbalans. In deze nieuwsbrief gaan wij in op de inhoud van de notitie en de praktische toepassing.

Lees meer

Brief over fiscale moties en toezeggingen

Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken rond de fiscale moties en toezeggingen.

Lees meer